Pogledajte koji su neradni dani u Srpskoj za prvomajske i vaskršnje praznike

BANJALUKA - Neradni dani za prvomajske i vaskršnje praznike u Republici Srpskoj biće 1. i 2. maj, zatim 3, 5. i 6. maj, kao i 9. maj kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

Kako je saopšteno  iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, neradni dani povodom Međunarodnog praznika rada su 1. i 2. maj, a u dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

"Načelnik opštine odnosno gradonačelnik će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u dane praznika i u kom obimu radi zadovoljenja neophodnih potreba građana", navode iz resornog ministasrtva.

Kako navode, u dane Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće 3, 5. i 6. maj.

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u te dane.

(NN)

Policija završila istragu o navodnom presretanju djece, evo šta je utvrđeno

BANjALUKA – Banjalučka policija zaključila je, nakon istrage koja ja pokrenuta povodom navoda roditelja da nepoznata osoba u crnom “golfu” presreće djecu i nudi im novac da uđu u automobil, da nema elemenata krivičnog djela.

-Ni u jednoj dosadašnjoj prijavi vozila koja su navodno presretala djecu u banjalučkim naseljima nema elemenata krivičnog djela - rečeno je na današnjoj vanrednoj pres konferenciji u Policijskoj upravi Banjaluka.

Kako je navedeno, policija je nakon više prijava građana identifikovala tri slučaja i u njima nema elemenata  krivičnog djela a identifikovana su dva auta i dva vozača.

-U jednom slučaju riječ je o djetetu koje je pretrčavalo ulicu mimo pješačkog prelaza, a u drugom je žena koja je vozila bijeli auto poznavala je jedno dijete – istakli su u policiji.

Banjalučka policija pokrenula je istragu nakon što se u jednoj „Viber” grupi roditelja pojavila informacija da je nepoznata osoba u naselju Lazarevo crnim “golfom” presretala djecu i nudila im novac da uđu u automobil. Navodno je isto vozilo primjećeno i u naselju Petrićevac, a ta saznanja su prijavljena policiji.

U Policijskoj upravi Banjaluka tada su naveli da je nadležnoj policijskoj stanici prijavljeno je da se nepoznato lice iz automobila “golf”, koje se kretalo u naselju Lazarevo, obratilo maloljetnom licu nudeći mu novac i vožnju.

-To je izazvalo strah i uznemirenost kod maloljetnika, koji se udaljio iz te ulice. Policijski službenici PU Banjaluka preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja i provjere navoda navedene prijave - rekla je portparol PU Banjaluka Milana Stojnović.

Prema drugoj prijavi, crni “golf” sa zatamljenim staklima je u srijedu prestretao i djecu na području naselja Česma, gdje je na putu od kuće do škole jednoj učenici četvrtog razreda ponudio da je poveze i plati užinu.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da im je sve prijavljeno u srijedu 20 časova.

- Zabrinuti roditelj obavijestio je nadležnu policijsku stanicu da se njegovom djetetu obratilo jedno lice, te mu ponudilo prevoz i užinu. To je izazvalo strah kod i uznemorenost kod maloljetnika koji je nakon svega pobjegao - saopštili su iz policije.

(GS)

Električni trotineti okupirali ulice

BANjALUKA - Da su električni trotineti, bicikli i segveji sve popularniji na našim ulicama, svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prema kojem je samo za tri mjeseca ove godine u BiH ovih prevoznih sredstava stiglo u vrijednosti od 1,47 miliona KM.

Iz UIO BiH za “Glas Srpske” su istakli da je ovih prevoznih sredstava od januara do kraja marta najviše stiglo iz Kine, i to u vrijednosti od 1,22 miliona maraka, te Hrvatske, za šta je izdvojeno nešto više od 110.000 KM. Na domaćem tržištu mogu se naći i električni trotineti, bicikli i segveji proizvedeni u Tajvanu, Bugarskoj, Njemačkoj, Turskoj i drugim zemljama.

Tokom prošle godine, prema podacima UIO, BiH je električnih trotineta, bicikala i segveja uvezla u vrijednosti od 7,75 miliona maraka, a godinu ranije uvoz je bio težak 7,16 miliona KM.

Trgovci širom Republike Srpske i FBiH zadovoljno trljaju ruke ističući da je prodaja ovih električnih prevoznih sredstava, od kojih su najzastupljeniji trotineti, nadmašila očekivanja. 

U radnjama “3D BOX ” tvrde da nema dana da ne prodaju po nekoliko električnih trotineta, čija se cijena kreće od 600 do 3.000 maraka.

- Prethodnih godina je bilo pravilo da se trotineti kupuju u proljeće i ljeto, međutim, topla i suva zima učinila je da potražnja za njima ne posustaje ni tokom tih mjeseci - kazali su u ovoj radnji.

Kako su objasnili u ovoj banjalučkoj firmi, električni bicikli još nisu zaživjeli koliko i trotineti, ali i za njih ima kupaca.

- Za električni bicikl je potrebno izdvojiti više novca, što je možda jedan od razloga zbog čega još nije stekao toliku popularnost. Električni bicikli koštaju od 2.500 do 5.000 maraka - kazali su i dodali da električna prevozna sredstva kupuju svi, bez obzira na godine i pol.

Pune ruke posla imaju i u trgovini “KONTAX” iz Tuzle, u kojoj kažu da se konstantno pojavljuju novi modeli ovih prevoznih sredstava, kojima ni oni ne mogu odoljeti.

- Kod nas su električni trotineti broj jedan. Najtražniji su oni od 1.000 maraka - kazali su u ovoj trgovini i dodali da ponudu posebno podebljaju u proljeće, kad ima najviše kupaca.

Vlasnik “SMART” servisa u Banjaluci Ognjen Vujić kaže da iz dana u dan ima sve više posla, jer su električni trotineti sve češći izbor građana pošto su jeftina i jednostavna alternativa gradskim gužvama i skupom gorivu.

- Mušterije uglavnom dolaze zbog guma, mada često na električnim trotinetima otkazuju i baterije zbog lošeg skladištenja i upotrebe.  Prema mojim procjenama, upotreba električnih trotineta samo u Banjaluci se povećala za 40 odsto u odnosu na 2022. godinu. To vidim po obimu svog posla - kazao je Vujić.

Iznajmljivanje

Poslovanje kompanije “BinBin”, koja nudi usluge iznajmljivanja električnih trotineta u BiH, je takođe jedan od pokazatelja da njihova popularnost svakodnevno raste. Naime, ova firma je, kako prenose agencije, prošle godine ostvarila rekordan prihod od čak 1,9 miliona KM i dobit od više od 200.000 KM. U prvoj godini poslovanja, odnosno 2022. godine, ova firma je poslovala u minusu. Da planiraju rast na bh. tržištu, dokazuju i nove usluge. Ove sedmice “BinBin” je u banjalučki saobraćaj uveo i ​električne bicikle.

(GS)

Ove namirnice će biti jeftinije u Srpskoj

BANjALUKA- Uredbom koju je Vlada Republike Srpske juče usvojila ograničene su marže na osnovne životne namirnice a u nastavku pogledajte na šta se odnosi pomenuta Uredba.

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, odnosno osam odsto u maloprodaji za sljedeće proizvode:

So za ljudsku ishranu - pakovanje od 0,5 kg do 1,6 kg  

Životinjska mast - svinjska mast - sva pakovanja

Ulje suncokretovo - pakovanje od 0,9 kg/l do 5 kg/l

Biljna mast - sva pakovanja

Margarin - pakovanje od 250 g i od 500 g

Pasterizovano i sterilizovano mlijeko sa 2,8% m. m. i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju pakovanje od 0,6 kg/l do 1,6  kg/l i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju

Jogurt od 1,6%  m. m.  do 3,2% m. m. i jogurt pakovan u plastičnu  foliju - pakovanje od 0,6 kg/l do 1,6  kg/l i jogurt pakovan u plastičnu  foliju

Pšenično brašno  - sva pakovanja

Hljeb od pšeničnog brašna - sve gramaže

Šećer kristal - pakovanje od 0,5 kg do 5 kg

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno četiri odsto u veleprodaji, odnosno šest odsto u maloprodaji za sljedeće proizvode:

Hrana za dojenčad i hrana za bebe - isključivo zamjena za majčino mlijeko - sva pakovanja

Pelene za djecu i za odrasle - sva pakovanja

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno deset odsto u veleprodaji, odnosno dvanaest odsto u maloprodaji za sljedeće proizvode:

Jaja, M klasa - sva pakovanja

Pavlaka 12% m. m. - pakovanje 400 g

Pile - cijelo

Pileće viršle - pakovanje do 500 g

Pileći parizer - pakovanje do 800 g

Kokošja pašteta - pakovanje do 100 g

Riža, bijela, dugo zrno, u kesi - pakovanje do 1 kg

Tjestenina od bijelog brašna fidilini - pakovanje 500 g

Grašak, zamrznuti - pakovanja do 1kg

Zamrznuta boranija/mahune - pakovanja do 1 kg

Pasterizovana miješana salata - pakovanja 2,4 kg

Pasterizovani krastavci - pakovanja 2,4 kg

Deterdžent za suđe, tečni - pakovanje do 1 l

Deterdžent za pranje veša u prahu - pakovanje do 3 kg

Tečni sapun za ruke - pakovanje do 1 l

Toalet-papir, dvoslojni - pakovanje 24 komada

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, odnosno osamnaest odsto u maloprodaji za sljedeće proizvode:

Lijekovi

Uredba je usvojena danas na 64. sjednici Vlade Republike Srpske.

"Navedena Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku Republike Srpske', a važiće do 30. juna 2024. godine“, navedeno je u saopštenju Vlade.

(GS)

Do vaskršnjih praznika biće isplaćene dvije penzije

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će za martovsku penziju biti obezbijeđeno 148 miliona KM, te isto toliko sredstava za još jednu penziju koja će biti isplaćena prije Vaskrsa.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da se penzije u Republici Srpskoj isplaćuju redovno.

On je istakao da je Republika Srpska danas stabilna i da isplaćuje sve svoje budžetske obaveze, te da neće bankrotirati kako su to predviđali prošle godine neki iz opozicije.

-Naša borba dovodi do toga da je Republika Srpska stabilna. Nije i neće bankrotirati - poručio je Dodik. 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio i da će Vlada Srpske izdvojiti 300 miliona KM za dvije penzije koje će u Srpskoj biti isplaćene prije vaskršnjih praznika.

-Koja to vlada može izdvojiti 300 miliona KM za isplatu dvije penzije? Sigurno ne ona koja ima problema - rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je i ovo potvrda da se Vlada Republike Srpske ne suočava sa problemima.

(GS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com